Συνέχεια στις συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

234235346-18_11

Κλασσική και βυζαντινή μουσική, δωρεάν η συναυλία για όσους επιθυμούσαν να την παρακολουθήσουν

Συνέχεια δόθηκε στην σειρά συναυλιών που πραγματοποιούνται από το άνοιγμα του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Έτσι, το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και αρκετούς θεατές, συναυλία κλασικής και βυζαντινής μουσικής, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης- Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν βυζαντινοί ύμνοι σε σύγχρονο μέλος από τη χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής. Επίσης, από  τη Μικτή Χορωδία και Ορχήστρα του Ωδείου «Φαέθων» Αλεξανδρούπολης, του Ωδείου «Κόψα» Κομοτηνής και του Ωδείου «Εύφωνον» Ξάνθης ερμηνεύτηκαν βυζαντινοί ύμνοι εναρμονισμένοι κατά τα πρότυπα της δυτικής μουσικής από σημαντικούς Έλληνες μουσουργούς του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως ο Άνθιμος Νικολαΐδης (Γανόχωρα Θράκης 1790 – Αθήνα 1865), ο Νικόλαος Αυγερινός (Ταϊγάνι Ρωσίας 1803 – 1889), ο Δημήτριος Λάλλας (Μεγάροβο 1844 – Μοναστήρι 1911) που υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας μαθητής του Wagner και ο Αιμίλιος Ριάδης (Θεσσαλονίκη 1880 – 1935). Κορυφαίο γεγονός της βραδιάς αποτέλεσε η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του έργου Salve Regina του Ιταλού συνθέτη Antonio Caldara (1670-1736) για 4 μονωδούς, μικτή τετράφωνη χορωδία και ορχήστρα.

Συμμετείχαν ως σολίστ η Ριψιμέ Ντανιελιάν, η Παναγιώτα Παρούση, η Μαρία Ροροπούλου, η Ιωάννα Τσιλιμίγκα, ο Βαγγέλης Μάμμος και ο Φάνης Ρορόπουλος. Διηύθυνε ο Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης, μεταδιδάκτορας ερευνητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ο οποίος επιμελείται το συνολικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται.

πηγή: www.xronos.gr