Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι

politistiki3Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η ιδέα ενός αφιερώματος στο Μάνο Χατζιδάκι από μέλη της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης και η παράσταση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Αν και το κοινό είχε συνηθίσει σε άλλου είδους εκδηλώσεις της Πολιτιστικής, με την έννοια ότι συμμετείχε τραγουδώντας, το ύφος αυτής της βραδιάς ήταν διαφορετικό καθότι είχε ένα χαρακτήρα περισσότερο θεατρικό. Στο φινάλε οι συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν, παίρνοντας το θάρρος για ένα ακόμη αφιέρωμα, σε άλλο καλλιτέχνη την επόμενη φορά.

Η φωτογραφία του Μάνου Χατζιδάκι, από το περιοδικό «Οδός Πανός», αυτή που τον εμφανίζει με το δάχτυλο κοντά στα χείλη καλώντας σε σιωπή, έδειχνε να συμβολίζει το κλίμα που έπρεπε να επικρατεί στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης. Με το συνθέτη να ρεσιτάρει ένα απόσπασμα από την «Οδό Ονείρων» ξεκίνησε η βραδιά, που ήταν χωρισμένη σε θεματικές ενότητες. Τα κινηματογραφικά «Αστέρι του Βοριά», «Γαρύφαλλο στo αυτί», «Πες μου μια λέξη», «Ασπρο περιστέρι», «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο» και «Αμαξάς» κάλυψαν το πρώτο μέρος, ενώ το δεύτερο ήταν αφιερωμένο σε «ονόματα», με την «Ελένη», την «Περιμπανού», τη «Ραλλού», τη «Μαριάνθη» και βέβαια την «Αθανασία».

Το σκηνικό με το διακριτικό τραπεζάκι της ανάγνωσης εξυπηρέτησε τις ανάγκες δυο κειμένων του Μάνου Χατζιδάκι, που αναγνώστηκαν από τη Μαρία Κατσουρίνη, μετά τον «Κήπο των Εσπερίδων». Το «Περί Εξουσιαστή – Αντεξουσιαστή» και το «Περί Ναζισμού – Φασισμού – Ρατσισμού». Ειδικά το δεύτερο αποδείχθηκε απόλυτα επίκαιρο.

Ο επίλογος ήταν μια σειρά από αγαπημένα τραγούδια, στα οποία το κοινό δεν κατάφερε να αντισταθεί και τραγούδησε, σπάζοντας τη σιωπή, ειδικά στον «Κεμάλ».

«Πριν 15 χρόνια, με μια άλλη μουσική σας είχα πει ότι θα ξαγρυπνώ έξω από τα σπίτια σας για να μαζεύω τα όνειρά σας» ακούστηκε ο αποχαιρετισμός από τη φωνή του Χατζιδάκι και οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε θερμό χειροκρότημα.

Συντελεστές: Γιώργος Σγούρος – πιάνο, Φάνης Κέκκερης – κλαρινέτο, Λευκή Σαραντινού – κλαρινέτο, Ζαχαρίας Τήλιος – κιθάρα, Κώστας Χατζηνικολάου – μπουζούκι -τζουράς, Κώστας Αθανασιάδης – κοντραμπάσο και στο τραγούδι ήταν η Μαρία Κατσουρίνη και ο Δημήτρης Κόψας.